Altın Karne

Makale Detayı

1.1.Kimlerin Öğrenmeye İhtiyacı Var?

Öğrenci olun veya olmayın beşikten mezara hepimizin öğrenmeye ihtiyacı var. Hayatın her döneminde bilgiye ulaşmak önemlidir. Eğer bilgiye ulaşmayı bilmezsek sonuca ulaşmak için kullandığımız yöntemler bize zaman kaybettiriyor olabilir.

Çevrenizde saatlerce çalışıyorum ama yine unutuyorum veya anlayamıyorum diyen birileriyle karşılaşmışsınızdır. Belki de o kişi sizsiniz. Saatlerce çalıştığınız bir konuyu bir hafta sonra hatırlayamıyorsanız veya katıldığınız bir konferansta not alırken konuşmayı kaçırıyorsunuz, bir şeyler yanlış gidiyordur.

Önümüzde iki yol var ya klasik yöntemleri kullanarak devam edeceğiz ya da öğrenmeyi öğrenerek daha hızlı sonuca ulaşacağız.

Öğrenmeyi öğrenen bir birey hem bilgiye daha kolay ulaşır hem de kendisine daha çok zaman ayırabilir. Öğrenme yolu yokuştur, sarptır ve kayalıklarla doludur. Bu yolda doğru hamle ve doğru taktikler uygulanmazsa sonuca ulaşılamayabilir. Bu yolda çok kişi yollarda takılmış ve küçük başarılarla yetinmek zorunda kalmıştır. Öğrenmenin verdiği hazdan mahrum kalan bu kişiler bazen çok çaba sarfetmelerine rağmen zirve yolunda çok yükseklere çıkamadan yarı yolda kalmışlardır.

Bilginin zirvesine ulaşmak zor gibi görünse de doğru yöntemlerle zirvelere ulaşmak mümkündür. Bilginin zirvesine ulaşan birey olaylara farklı bir gözle bakabilir. Zirveden olayları doğru değerlendirebilir. Zirve yolunda gerilerde kalmış bireylerin asla düşünemeyeceği ve göremeyeceği ayrıntıları farkedebilir.

Çok çalışma ile öğrenmek mümkündür. Balzac’ın “Bilginin efendisi olmak isteyen çalışkanlığın uşağı olmalıdır.” sözü bu konuda ne kadar manidardır. Çalışmadan bilgiye ulaşmak zordur ama aynı çalışma ile daha çok bilgiye ulaşmak da mümkündür. Öğrenme yöntemlerini öğrenerek, bilgimizi ve yeteneklerimizi daha çok artırabiliriz.

Peki, baştaki sorumuza geri dönelim öğrenmeye kimin ihtiyacı vardır. Sınıftaki öğrencinin, ders anlatan öğretmenin, evde anne babanın, pazarda esnafın, markette tezgâhtarın, fabrikada işçinin kısacası herkesin öğrenmeye ihtiyacı vardır. Öğrenmenin yaşı olmadığı gibi, mesleği, büyüğü, küçüğü de yoktur. 

Öğrenmeyi öğrenmek isterseniz, kemerlerinizi bağlayınız. Yolculuğumuz başlıyor.

Rafet TÜRK

Alıntıdır: https://www.rafetturk.com/2020/04/23/1-1-kimlerin-ogrenmeye-ihtiyaci-var/

Etiket: Matematik

Yorumlar