Logo

*500 TAM PUAN İÇİN ALTIN TAVSİYE*

Günümüzde oldukça popüler olan soru çözüm videoları, bazı durumlarda öğrenciler açısından faydalı olabildiği gibi kalıcı öğrenme açısından ciddi sorunlar yarattığı da bir gerçektir. 🤔

Soru çözüm videolarının yarattığı en önemli sorun öğrenciyi hazırcılığa alıştırmasıdır. Pek çok öğrenci çözemediği her sorudan sonra doğrudan çözüm videosunu açıp videoyu izlemektedir. Bu yöntemle elde edilen öğrenme kısa sürelidir, öğrenci sorunun çözümünü anladığını düşünür fakat öğrenme kalıcı olmaz. Aynı problemi bir süre sonra tekrar çözdüğünde aynı hatayı tekrar yaptığını görecektir.❗

Soru çözüm videolarının yarattığı sorunlardan bir tanesi de ders çalışırken bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi teknolojik aletlerden mümkün olduğu kadar uzaklaşması gerek öğrencilerin, bu görsel aletleri eline alması için bir fırsat yaratmasıdır. Çoğu öğrenci olumlu bir şey için dahi bu tür aletleri eline aldığında; gelen bir mesaja, ya da bir sosyal medya bildirimine dalarak ders çalışması gereken zaman diliminin bir kısmını fark etmeden harcıyor. Bu durum zaman kaybının da ötesinde motivasyonun da dağılmasına yol açmaktadır. Ders çalışan bir öğrencinin ders çalışma süresince mümkün olduğu kadar teknolojik aletlerden uzak durması önemlidir. Sınavlarda başarılı olan öğrencilerin ortak özelliği, çok ders çalışmaları ya da çok soru çözmeleri değil; ders çalışma süresince çalıştıkları konuya yüksek derecede odaklanma sağlamalarıdır.

Çözülemeyen bir soru ile karşılaştığımızda ne yapmalıyız?❓❓❓

Unutmayalım ki çözdüğümüz bir testin bizim için en önemli kısmı yanlış cevapladığımız sorularıdır. Dost acı söyler atasözü soru bankaları ya da denemeler için de geçerlidir. Sürekli tam yaptığınız, neredeyse hatasız çözdüğünüz deneme ya da soru bankaları aslında sizin dostunuz değildir. Sizin dostunuz olan soru bankası ya da denemeler sizin hatalarınızı gösterenlerdir. Hatanızı sınavdan önce görmeniz sizin hatanızı düzeltip sınava daha iyi hazırlanmanızı olanaklı kılar. 

Hatalarımızı düzeltmek için izlememiz gereken ilk yol soruyu ikinci defa tekrar çözmektir. Soruda yaptığımız hata pek çok nedene dayanabilir. Bunlardan en sık yapılanı soru kökünde sorunun çözümü için gerekli olan anahtar bilgilerin gözümüzden kaçmış olmasıdır. Pek çok öğrenci yanlış yaptıkları soruların büyük çoğunluğunu ikinci çözüşte düzeltmektedir. Bunun nedeni soruyu ikinci okumasında daha dikkatli olup, anahtar bilgileri yakalamasıdır.

Sorunun tekrar çözümünde hatamızı düzeltemediysek yapmamız gereken ikinci yol ise sorudan bir süre uzaklaşıp (çözemediğiniz soruları keserek saklamak ta bir yöntemdir) soruyu farklı bir zamanda derinlemesine inceleyerek çözmektir. Yapacağımız bu analiz sırasında konu eksiğimizin olup olmadığı irdelenmeli, konu eksiğimiz varsa en kısa sürede bu eksik üzerine yoğunlaşmalıyız.

Hatamız yine düzelmediyse yapmamız gereken üçüncü yol ise sorunun çözüm dosyalarından sorunun çözümünü incelemektir.(Pek çok soru bankasının çözümlerine pdf ya da Word dosyası olarak o yayınevinin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.) Çözüm dosyalarından sorunun çözüm aşamaları dikkatlice takip edilmeli, hatta çözüme farklı yollardan da ulaşılıp ulaşılamayacağı denenmeli, kendi yaptığınız çözümdeki hatalar gözden geçirilmeli, o soruya benzer tarzda sorular çözülmelidir.

Konuya hâkim bir öğrenci çözdüğü soruların çok az bir kısmında, üçüncü yola yani soru çözüm dosyalarına başvurmaktadır. Bu aşamaları gerçekleştiren bir öğrenci kalıcı öğrenmeyi sağlamış demektir.🎯

  • Çok zorda kalınmadıkça da video çözüm tavsiye etmiyoruz. Öncelikle soru üzerinde öğrencinin analiz yapması, yorum yapması, farklı çözüm yöntemleri deneyerek kalıcı öğrenmesi sağlanmalı.
  • Görsel öğrenmede zorda kaldığınız bir soru, yardım alamadığınız durumlarda başvurulan bir yöntem olmalı.
  • Görsel öğrenme izlemesi keyifli olsa da, zaman kaybı ve geçici öğrenme yöntemidir.
    Görsel öğrenmede öğrenmeyi destekleyen araçlar olmazsa öğrendiğinizi sandığınız bir bilgi, üzerine eklediğiniz her görsel kayıtta zayıflayacak bir süre sonra hepsi bir birine girecektir.
  • İçinden sadece dikkatinizi çeken bazı bilgiler hafıza kalacaktır.
  • Çözemediğiniz soru için önce kendiniz sonra, metin çözüm sonra öğretmeniniz ya da neden sonuç ilişkisi kurabileceğiniz bir arkadaşınız çok daha fazla katkı sağlayacaktır.
  • Bunun yanı sıra öğrenmenin etkili olması için akşam saatlerinde ders çalıştıktan sonra kesinlikle görsel araçlardan uzak durulmalı, televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi araçlar ile vakit geçirilmemeli. Öğrenmenin üzerine yatılmalı yani akşam ders çalışıp uymak hem zihni dinlendirir hem de öğrenmeyi güçlendirir.

Yukarıda saydığımız aşamalar yerine doğrudan soru çözüm videosu izlemek tavsiye ettiğimiz bir yöntem değildir.